Haber
2025-07-11 16:02:58
GENEL BAŞKANIMIZ ALİ YALÇIN: “ARAŞTIRMAMIZDA LİSENİN SON 4 YILININ YENİDEN KURGULANMASI YÖNÜNDE BİR BEKLENTİ GÖRÜNÜYOR”

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “4+4+4” zorunlu eğitim sistemine yönelik saha araştırmamızın sonuçlarına ilişkin, “Araştırma bulguları doğrultusunda lisenin son 4 yılının 2+2 ya da 3+1 şeklinde kurgulanması yönünde beklenti ile karşılaştık. Bu şekilde olabileceği gibi eğitimin paydaşlarıyla yapılacak tartışmada farklı bir model de getirilebilir.” dedi.

Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü ve sendikası Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan “Türkiye’de Zorunlu Eğitim Sistemi’ne Yönelik Saha Araştırması”na ilişkin ATV Ana Haber Bülteni ile A Haber Kanalı’na değerlendirmelerde bulunan Yalçın, araştırmanın kapsamı, metodolojisi ve temel bulguları hakkında bilgi verdi. 

Yalçın, araştırma sonuçlarının eğitim politikalarına katkı sağlayacak önemli veriler sunduğunu ifade etti. 

Türkiye’de 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının devam ettiğine işaret eden Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Türkiye’de 4+4+4 zorunlu eğitim sisteminin başlamasından bu yana sürecin yeniden ele alınması gerektiği, çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Çünkü sahada bunun işaretleri kendini gösteriyordu. Eğitim-Bir-Sen olarak sahada örgütlü bir yapı olarak 36 bini aşkın katılımcı ile gerçekleştirdiğimiz araştırmamızda, katılımcıların büyük çoğunluğu mevcut 12 yıllık zorunlu eğitim süresini uzun bulduğunu belirtti. Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 94’ü, okul yöneticilerinin yüzde 97,1’i, velilerin ve öğrencilerin yüzde 80’e yakını, ‘4+4+4’ zorunlu eğitim sisteminin son 4 yıllık kısmına ilişkin bir değişim ihtiyacını ortaya koydu. Buradaki temel beklenti şu; hayatın gerçeklerine toplumun beklentilerine göre bu sürecin yeniden ele alınmasına ihtiyaç var.”

 

Yalçın, eğitimin hayata, işe ve geleceğe hazırlama işlevinin ne ölçüde yerine getirildiğine yönelik ciddi bir sorgulama olduğunu, araştırma verilerinin de bu sistemi yeniden ele alma ihtiyacını net biçimde ortaya koyduğunu vurguladı. 

 

Ali Yalçın, “Araştırma bulguları doğrultusunda lisenin son 4 yılının 2+2 ya da 3+1 şeklinde kurgulanması yönünde beklenti ile karşılaştık. Bu şekilde olabileceği gibi eğitimin paydaşlarıyla yapılacak tartışmada farklı bir model de getirilebilir. Biz sahayı ölçümlediğimizde bu gerçeği çok net olarak gördük ve bunu da kamuoyu ile paylaştık.” değerlendirmesinde bulundu. 

 

Milli Eğitim Şurası çağrısı 

 

Yalçın, zorunlu eğitim sistemine yönelik tartışmaların geniş katılımlı platformlarda ele alınması gerektiğini ifade ederek, “Konunun 21. Milli Eğitim Şurası’nda gündeme gelmesini bekliyoruz, istiyoruz. Eğitim sistemine ilişkin kararlar, Milli Eğitim Bakanlığının kapasitesiyle sosyal paydaşlar ve akademik çevrelerle ortak bir zeminde tartışılmalı.” diye konuştu. 

 

 

Dünya örnekleri ne diyor?

Ali Yalçın, açıklamalarında çeşitli ülkelerin zorunlu eğitim modellerine yönelik örnekler verdi. 

OECD ülkelerinde zorunlu eğitim süresinin ortalama 10-11 yıl olduğunu belirten Yalçın, bazı Avrupa ülkelerinde bu sürenin 12-13 yıl arasında değişebildiğini söyledi. 

Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde ise zorunlu eğitimin 9 yıl sürdüğünü aktaran Yalçın, dünya genelinde zorunlu eğitim süresinin 9-13 yıl arasında değiştiğini ve bu durumun Türkiye’nin eğitim politikaları açısından dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

“Eğitimin çeşitli fonksiyonları, yeniden tartışılmak durumunda”

Ali Yalçın, araştırma sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

 

“Çocukların hazırbulunuşluk düzeyi, yapay zeka ile güçlendirilmiş öğrenme, hayata hazırlık ve mesleğe atılma gibi eğitimin çeşitli fonksiyonları, yeniden tartışılmak durumunda. Onun için de araştırmanın sonuçlarını başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere eğitimin tüm paydaşlarına sunarak bu konudaki beklentiyi ortaya koyduk. Zorunlu eğitimin son 4 yılının yeniden değerlendirmesi önemli bir ihtiyaç. İnanıyorum ki 21. Milli Eğitim Şurası’nda bu konu gündemlerden birisi olacak ve eğitimin zorunlu olan son dört yılına ilişkin yeni bir tasarım tartışması yürütülecektir. Bizim amacımız bu gerçeği ortaya koymaktır; bundan sonrası, tüm paydaşların katılımıyla ortak bir zemin oluşturarak şekillenecektir.”

 

“Eğitim süresinin uzunluğu okul terklerini ve mesleki yönlendirmeyi etkiliyor”

Genel Başkan Ali Yalçın, lise sürecinin kısaltılması durumunda elde edilebilecek somut kazanımlara ilişkin bir soruya yanıt verirken, özellikle okul terkleri konusuna dikkati çekti. 

Eğitim süresinin uzunluğunun, öğrencilerin hayata, mesleğe hazırlanma ve mesleki eğitime yönlendirme süreçlerindeki etkisine dikkati çeken Yalçın, bu konularda nitelikli bakış açılarına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. 

Yalçın, araştırma bulgularının da bu ihtiyacı açıkça ortaya koyduğunu belirterek, “Eğitimin amacı toplumun beklentilerine ve hayatın gerçeklerine uygun olmalıdır. Mesleki yönlendirme ve okul terkleri, hem idareciler hem öğretmenler açısından araştırmada öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.” dedi.

Akademik liselerde yoğunlaşan öğrenci kitlesinin, mezuniyet sonrasında meslek edinme konusunda ciddi sorunlar yaşadığını vurgulayan Yalçın, bu durumun ailelerde eğitimin işlevine dair sorgulamaları beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen