Haber
2020-03-09 11:01:45
Üniversitelerarası merkezi yer değişikliği ve görevde yükselme süreçlerinde merkezi sınav yapılması talebimiz yerine getirilmelidir

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, üniversitelerdeki idari personel için, mazerete ve isteğe bağlı merkezî yer değişikliği ile görevde yükselme süreçlerinde merkezî sınav ve atama gerçekleştirilmesi noktasında düzenleme talebiyle dilekçe kampanyası başlattıklarını hatırlatarak, yetkilerden, söz talebin yerine getirilmesi konusunda adım atılmasını istedi.

Akademik özgürlüğün, hukuka bağlılığın ve çalışma barışının esası için üniversitelerde rektörlerin yetkilerinin sınırlandırılması, idari iş ve tasarruflarının denetlenmesi, idari personele üniversitelerarası merkezî tayin hakkı verilmesi, muvafakat keyfîliğinin kader olmaması; idari personele, akademik personele tanınan geliştirme ödeneği ve yükseköğretim tazminatı başta olmak üzere, bazı özlük ve mali hakların verilmesi gerektiğini belirten Olçum, “Eğitim bir bütündür. Eğitim çalışanlarının sorunları çözüme kavuşturulmadan, eğitime katkılarının, emeklerinin karşılığı ödenmeden başarı beklemek ölü gözünden yaş ummaktan farksızdır. Eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolu çalışanlarının memnuniyeti, sorunlarının çözümü ve talepleri eğitim politikasının ilk sırasına konulmalıdır” dedi.

Atilla Olçum, Niğde Şubesi’nin Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde görev yapan üyelere yönelik düzenlediği toplantıya katıldı.



 

Her platformu sorunların konuşulduğu, çözümün tartışıldığı, önerilerin görüşüldüğü mekânlar hâline getirdik

Sendikal çalışmaların, akademik ve idari personelin sorunlarının ele alındığı, istişarelerin yapıldığı toplantıda konuşan Olçum, hak, emek ve özgürlük mücadelesinde 28 yılı geride bıraktıklarını, bu süre zarfında önemli etkinliklere, sorun çözen eylemlere, örnek teşkil eden çalışmalara, hayal dahi edilmeyen kazanımlara imza attıklarını söyledi.

Örgütlenerek güçlendiklerini, güçlendikçe eğitim çalışanlarına kazandırdıklarını vurgulayan Olçum, her platformu, eğitim çalışanlarının sorunlarının konuşulduğu, çözümün tartışıldığı, önerilerin görüşüldüğü mekânlar hâline getirdiklerini kaydetti.

Kazanımların altında imzamız var

Üniversite personeli için verdikleri mücadele sonucunda birçok kazanım elde ettiklerini dile getiren Olçum, “Toplu sözleşme müzakerelerinde öğretim elemanlarına ek ödeme talebimizin karşılanması için gayret gösterdik. Mücadelemiz üzerine akademik personele ‘yükseköğretim tazminatı’ ve ‘akademik teşvik ödeneği’ adı altında ilave mali haklar sağladık. 15 Aralık 2014 tarihi itibarıyla bazı üniversiteler yönünden sona eren geliştirme ödeneğinin 15 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılmasını temin ettik. Yükseköğretim kurumları disiplin kurullarında sendika temsilcisinin bulundurulması yine bizim çabalarımızla gerçekleşti. Doçentlik sınavlarında jüri üyesi olarak görevlendirilenler ile doktor öğretim üyesi, doçent ve profesör atama jürilerinde görev alan öğretim üyelerine akademik jüri ücreti ödenmesini sağlayan da biziz” şeklinde konuştu.

Üniversite idari personeli için yaptıkları çalışmalara ve elde ettikleri kazanımlara da değinen Olçum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversitelerde ikinci öğretime ilişkin fazla çalışma yapabilecek personele ilişkin birim içi sınırlamanın yüzde 45’e, birim dışı sınırlamanın yüzde 20’ye çıkartılmasını, eş zamanlı olarak açtığımız davada bu sınırlamayı da kaldırarak eskiye dönüşü sağladık. Bu sayede daha fazla sayıda idari personel ikinci öğretim kapsamında fazla çalışma ücreti alabilecek. Üniversitelerin sıra tahsisli lojmanlarının yüzde 15’inin idari personel için ayrılmasını, lojman tahsis komisyonlarında yetkili sendika temsilcisinin bulunmasını, yükseköğretim kurumlarında arşivci, kütüphaneci, kitap patoloğu ve sosyolog unvanlı kamu görevlilerinin ek tazminat almalarını, yardımcı hizmetler sınıfında yer alan ‘itfaiyeci’ kadrosunun genel idare hizmetleri sınıfı olarak değiştirilmesini, üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personele yaptıkları fazla çalışmanın karşılığı olarak ödenmekte olan fazla çalışma ücretinin üç kat artırımlı olarak ödenmesini, şeflerin özel hizmet tazminat artış oranlarını 10 puana çıkartarak, maaşlarına 2020 yılı için aylık 138,75 TL, yıllık bin 665 TL tutarında artış sağladık. Hizmet tahsisli konutlardan yararlanma sürelerinin sıra tahsisli konutlara ilişkin puanlamada dikkate alınmayabileceği kazanımına imza attık.”



 

Taleplerin karşılanması, sorunların çözüme kavuşturulması için çabalarımız devam edecektir

Olçum, yükseköğretimde iş güvencesinin esas alındığı, katılımcı yönetimin öncelendiği yeni bir sisteme ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, “Akademik özgürlüğün, hukuka bağlılığın ve çalışma barışının esası için üniversitelerimizde rektörlerin yetkileri sınırlandırılmalı, idari iş ve tasarrufları denetlenmeli; yasakçı, baskıcı, keyfî uygulamalara son verilmelidir. Akademik yükselmede adil bir sistem tesis edilmelidir. Kadro alımlarında keyfîliğe yer olmamalı, norm kadro uygulamasından doğan mağduriyetler giderilmelidir. İdari personel de yükseköğretim tazminatı, geliştirme ödeneği gibi temel bazı mali ve sosyal haklardan faydalandırılmalıdır. Üniversitelerde aynı statüye sahip personel arasında liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde adalete ve hakkaniyete uygun görevde yükselmenin önü açılmalıdır. Üniversitelerarası merkezî görevde yükselme ve yer değişikliğine imkân tanıyan bir sistem tesis edilmelidir. Sözleşmelilikten kadroya geçen personelin daha önce geçici veya daimi işçi statüsünde geçen süreleri memuriyet hizmet süresine sayılmalıdır. Akademisyenler iş güvencesine kavuşturulmalı; doktora eğitimini tamamlayanlar doktor öğretim üyesi, doçent unvanını alanlar doçentlik kadrolarına atanmalıdır. Bu taleplerimizin karşılanması için çabalarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.


 

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Temsilcisi Çağatay Karakuş ve Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Hasan Orhan da birer konuşma yaparak, üniversite çalışanlarının sorunlarına değindiler, bu yıl üniversitede yetkiyi alarak çalışanların sorunlarını çözmede daha aktif rol almak istediklerini söylediler.  




 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen